menu   MENU

Kořenec GOLF and SKI RESORT

golf, kořenec, sokrates, ski

menu

Dimply jsou křídly golfových míčků. Kolik jich na míčku je?

03
říjen

Pro řadu golfistů je to tak všední záležitost, že o tom vlastně ani nějak nepřemýšlí. Vezmou golfový míček do ruky, natýčkují a odpálí. To, že má každý míček na svém povrchu tzv. dimply, nebo chcete-li důlky, to už ani skoro neregistruje. Kolik jich ale na míčku vlastně je? A k čemu slouží?

 

Dimply mají všechny míčky, ale podle různých značek jejich výrobců se liší počet důlků a leckdy i jejich tvar. Dimply pomáhají tomu, aby se míček vznesl do vzduchu. A stručně řečeno platí, že čím víc důlků, tím výš míček letí.

Univerzální odpověď na to, kolik dimplů je na golfovém míčku, neexistuje. Ale dá se říct, že jejich počet se podle značky a typu pohybuje mezi 300 až 450 důlky.
Ale abychom byli konkrétní... Jeden z velice oblíbených míčků TaylorMade TP5 má 322 dimplů, na dalším často hraném míčku Callaway Chrome Soft napočítáte 332 důlků, zatímco na míčku Titleist Pro V1 ještě o něco víc, 352. Naproti tomu Bridgestone Tour B XS, který hraje například Tiger Woods, má 330 dimplů.

Roli podle odborníků hraje nejen počet dimplů, ale i jejich hloubka a tvar. Typický dimpl je hluboký asi sedm tisícin palce, tedy 0,178 milimetru. A podle vývojářů míčků má každý další tisícina palce hodnotu zhruba pěti metrů na trajektorii míčku.

A jak daleko by letěl zcela hladký míček? Podle časopisu Scientific American by takový míček odpálený profesionálním golfistou uletěl maximálně polovinu vzdálenosti, než dnešní klasický míček s dimply.

A když už jsme v tom zkoumání golfových míčků, možná leckdo ani netuší, jaké je jeho hmotnost a velikost. Takže odpověď zní, že golfový míček musí mít hmotnost maximálně 45,93 gramu a průměr minimálně 42,67 mm.

Připravil Alois Žatkuliak pro časopis Golf