menu   MENU

Kořenec GOLF and SKI RESORT

golf, kořenec, sokrates, ski

menu

Příroda a golfová pravidla

Příroda a golfová pravidla27
srpen

Je vždy milé, když najdete houbu….jedlou houbu. Co když ji ale najdete stínit Váš míč? Na Kořenci Vám nyní více něž kde jinde tento koflikt emocí hrozí.

A jak na něj zareagoval náš přední rozhodčí, Josef Mikulášek?

Pravidlo 8 - Hřiště se hraje, jak ho hráč nalezne.
Odstavec 8.1a - Nepovolené úkony - konkrétně zakazuje Odsunout, ohnout nebo ulomit rostoucí nebo připojený přírodní objekt, což houba bezpochyby je. Tudíž jinými slovy: míč se v této situaci musí hrát, jak leží nebo můžete postupovat s jednou trestnou ranou s odvoláním na nehratelný míč.

Je povoleno zavést místní pravidlo (F-15), které ale řeší houby rostoucí pouze na jamkovišti a dá jim v tomto případě status půdy v abnormálním stavu (půdy v opravě) a hráč má potom nárok na beztrestnou úlevu i od překážení ve směru hry.

Jiná situace by ještě asi nastala, kdyby se někde na hřišti objevily houby (nebo jiné rostliny) zapsané v červené knize ohrožených druhů, ale to jsme vážně někde jinde. Dovolím si tvrdit, že ani my, hráči golfu nebo ani majitelé a správci resortů toto nechceme, protože by se na hřištích bezpochyby objevovaly oblasti se zákazem hry (dříve biozóny).

Kdybychom měli zabrousit do detailů, určitě by se našli hráči, kteří by v okolí houby našli nějakou "myší díru" překážející v postoji nebo švihu a právě od ní by požadovali beztrestnou úlevu. V této situaci by ani tato úleva nebyla možná, protože hráč nemůže provést úder z jiného důvodu (míč leží pod houbou), než kvůli této "myšině" - Pravidlo 16.1a(3)

Pojďme to shrnout.

Můžete hrát míč, jak leží a je na vás, jestli zasáhnete dřív míč nebo houbu nebo oboje zaráz.
Můžete prohlásit míč za nehratelný a postupovat s jednou trestnou ranou podle příslušného pravidla (Pravidlo 19) - zda tohle uděláte z důvodu ušetření houby nebo proto, že by houba po zásahu vychýlila míč, je jen na Vás.
V neposlední řadě také můžete míč odehrát tak, že nedojde k poškození houby.
Odstranit houbu nebo ji sebrat k případné konzumaci můžete ale až po odehrání míče. Vzhledem k tomu, že roste na nebo u golfového hřiště, od sběru a konzumace těchto hub bych se na Vašem místě vyvaroval. Houby umí a rády vstřebávají škodlivé látky z půdy a okolního prostředí vůbec, takže byste s velkou pravděpodobností s takovými houbami pozřeli i něco z hnojiv, která jsou na hřiště pravidelně aplikována.

Bedle rostou hojně na osmičce vpravo u červeného odpaliště.
U trestné oblasti mezi osmičkou a sedmnáctkou můžete potkat kozáky. Ti jsou potom ve větších počtech k vidění na čtrnáctce po pravé straně a "všude" na jamce šestnáct.
Ryzce smrkové bývají hned v průchodu z jedničky na dvojku, v "lesíku" mezi odpališti na pětce a v remízkách mezi jedenáctkou a čtrnáctkou.
A samozřejmě kdekoliv jinde :)

s pozdravem a přáním hezké hry

Josef Mikulášek