menu   MENU

Kořenec GOLF and SKI RESORT

golf, kořenec, sokrates, ski

menu

Hrajte golf. Prodloužíte si život

12
březen

Pěkný článek   pro milovníky golfu 

 

il-golf-age2-750Jak už je napsáno v titulku: hrajte golf, prodloužíte si život, může na první dobrou znít jako prázdný reklamní slogan, ale tak to není. Tohle tvrzení je totiž podpořeno vědeckou studií. Stručně řečeno, golf je pro starší lidi ideální způsob, jak si udržet fyzickou i duševní pohodu. Přesně to je výsledek v loňském roce zveřejněného výzkumu, při němž vědci více než deset let sledovali 5900 dospělých lidí ve věku nad 65 let. Zjistili při tom, že u lidí, kteří pravidelně hrají golf a dostanou se na hřiště aspoň jednou měsíčně, se oproti, těm, kteří golf nehrají, téměř o deset procent snižuje pravděpodobnost nenadálého a předčasného úmrtí.

Navíc podle výzkumu má golf v tomto věku bezpočet dalších benefitů pro tělo i duši – starší lidé hrající golf mají vyšší svalovou sílu, vytrvalost, pružnost a rovnováhu než jejich vrstevníci, kteří golfu neholdují. Dalším přínosem je lepší duševní zdraví a nezanedbatelný je i sociální aspekt setkávání a soutěžení s přáteli.
„Zatímco chůze či běh s nízkou intenzitou mohou být s golfem srovnatelné, chybí jim ale prvek soutěživosti z golfu. Golf je navíc pravidelný pohyb ve zdravém prostředí a čistém ovzduší. Dalším pozitivem je fakt, že golf mohou hrát i starší lidé, na rozdíl od namáhavějších sportů jako fotbal, tenis a další sporty," vysvětlil hlavní autor studie neurolog Adnan Qureshi.
Výzkumné týmy pracovníků univerzity v Southamptonu v Anglii a jihokalifornské univerzity v USA provedly během posledních dvou let ještě doplňující výzkum, který ten původní jen potvrdil.
Ve srovnání s lidmi, kteří golf nehrají a pohybují se jen minimálně, jsou golfisté ve výrazně lepší fyzické i duševní kondici. Za zásadní považují vědci především sociální aspekt sportování s přáteli, které starším lidem dodává emocionální pohodu navíc.
Podle vědců sportovní aktivita ve skupině lidí zlepšuje náladu starších lidí, zlepšuje jejich sebevědomí a dokáže účinně odstranit deprese. Proto je podle výzkumu golf, stejně jako například společná cvičení, ideálním způsobem trávení volného času.

Připravil: Alois Žatkuliak
Foto: IngImage