menu   MENU

Kořenec GOLF and SKI RESORT

golf, kořenec, sokrates, ski

menu

KONDIČNÍ PŘÍRUČKA PRO GOLFISTY

31
březen

Česká golfová federace vydala první Kondiční příručku pro golfisty, která je především určená pro rozvoj sportovní přípravy dětí a mládeže. Autory jsou kondiční trenéři Milan Mojžíš a Svatopluk Býma. Pro veřejnost je příručka volně dostupná ke stažení na webových stránkách České golfové federace. 

Příručka se skládá ze dvou částí – teoretické a praktické. Teoretickou část si vzal na starost Milan Mojžíš a vysvětluje v ní,  proč je tělesná zdatnost u golfistů tak důležitá, nebo jak lze diagnostikovat sportovní přípravu golfistů. Trenérům a rodičům zase nabízí pohled na specifika práce s dětmi, období přípravy dětí a mládeže v golfu. Kapitola Periodizace sportovního tréninku se věnuje procesu plánování a sestavování sportovní přípravy do určitých časových úseků. 

V praktické části, kterou zpracoval Svatopluk Býma, naleznete velké množství příkladů základních cviků včetně různých variant obtížnosti. Pro jednodušší představu je každý cvik doplněn obrázky a obsahuje informace o správném provedení.

„Publikace je určená především pro děti a mládež. Naším cílem je naučit děti správně provádět nejzákladnější cviky včetně dřepů, kliků, výpadů a dalších cviků. Trenérům chceme přiblížit, jak by měla vypadat sportovní příprava golfistů, jak přípravu plánovat a jaké jsou její možnosti,“ říká Svatopluk Býma.

Na 125 stranách se mladí golfisté mohou seznámit se základy sportovní přípravy v golfu, které mohou být dobrým předstupněm dalšího rozvoje. „I tak však informace v publikaci nelze brát jako dogma, celý proces přípravy dětí je značně individuální. Chápejte je proto jako určitou cestu, která by vás měla dovést k vytouženému cíli,“ doplňuje Milan Mojžíš.

Česká golfová federace klade v posledních letech velký důraz na kondiční přípravu golfistů, ostatně do procesu rozvoje fyzických zdatností se zapojily všechny mládežnické tréninkové skupiny. 

Vedle Kondiční příručky pro golfisty vznikla před časem také publikace Sportovní výživa pro golfisty, která je zaměřená na výživu a správné stravovací postupy k dosažení maximálních výsledků v golfu. Dalším metodickým materiálem, který se připravuje, je reedice Tréninkového manuálu ČGF autora Keitha Williamse s fotografiemi Martina Kabáta.

Příručka ke stažení ZDE. 

Kondiční příručkou provází Kateřina Dolečková a Jan Černohorský